در ادامه مقالات سیستم سازی کسب و کارتان قصد داریم تا معنا و مفهوم نگرش سیستمی یا فرآیند محوری را در کسب و کار برای شما تشریح کنیم. اینکه این نگرش چگونه شما را به عنوان مدیر و نیز فرهنگ سازمانتان را رشد و توسعه میدهد. چه مزایا در آن وجود داشته و چه تکنیکهایی را از آن خواهید آموخت. پس ما را همراهی کنید!
پادکست : ندارد ویدیو : ندارد مقاله وابسته : دارد مدت مطالعه : 10 دقیقه
نگرش سیستمی چیست؟
آیا شما به عنوان مدیر کسب و کار به این نتیجه رسیده اید که عملکرد سازمان به حضورتان وابسته است؟ اگر به عنوان مدیر روزی در شرکت نباشید کارهای مجموعه به خوبی پیش می رود؟ آیا شرکت شما وابسته به افراد بوده و پرسنل سالاری حرف اول را می زند؟ مجموعه شما این توانایی را دارد تا در صورتی که پرسنل کلیدی از فردا در سر کار حاضر نشد، کمتر آسیب دیده یا دچار چالش جدی گردد؟ آیا پرسنل جدیدی که به مجموعه شما اضافه می گردد براحتی می تواند در کسب و کار شما ایفای نقش کند؟ برای رسیدن به پاسخ ها مقاله را تا انتها مطالعه نمائید.
سیستم چیست؟
همانطور که بارها شنیده اید سیستم مجموعه ای از اعضا است که در تعامل با هم برای رسیدن به هدف مشترکی تلاش می کنند. تعامل اعضا بر مبنای فرآیندهایی است که مطابق دستورات و پروتکل ها خاصی اجرا می شود. لذا آنچه برای سیستم یا سازمان شما مهم است توجه به فعالیتهایی است که در شرکت انجام می شود. اینکه برای هر فعالیت چه مسیر و فرآیندی را میتوانید تعریف کنید. توجه داشته باشید که از روی توانایی افراد نباید فرآیندکار سیستم تعریف شود. همچنین خروجی سیستم یا همان هدف مشترک شرکت شما باید ایجاد ارزش افزوده برای مشتریانتان باشد.
"سیستم سازی یا فرآیند محوری یک مفهوم است که باید توسط کلی اجزای یک سازمان درک شود."
تصورات رایج از فرآیند محوری و سیستم سازی در سازمان ، برخی از برداشتهای اشتباه مرسوم مدیران:
× اگرسیستم های کامپیوتری قوی برای سازمان خریداری کنیم، سیستم سازی کرده ایم.
× خرید سامانه اتوماسیون با ماژولهای مختلف، اصل کار سیستم سازی سازمان است.
× با ایجاد واحد IT سیستم سازی و فرآیند محوری صورت می پذیرد.
× سیستم سازی یک کار تشریفاتی بوده و روند اداری سازمان را کند می کند.
× کاری است که یک مدت توسط پرسنل رعایت شده و بعد به فراموشی سپرده می شود.
× قبولاندن انجام کارهای روزمره با اتوماسیون برای پرسنل دشوار است.
…..
در مقابل مدیرانی که نگرش سیستمی و فرآیند محور دارند، موارد زیر را رعایت می کنند:
- به فرآیندهای تعریف شده در کسب و کار پایبند هستند.
- اصل سلسله مراتبی و تفکیک وظایف در کسب و کار را رعایت می کنند.(به عنوان مثال با کارمند میانی بدون هماهنگی با مدیر جلسه نمی گذارند.)
- می دانند که استقرار فرآیند محوری در سازمان تدریجی و زمان بر است.
- برای آنها مستند سازی پروسه ها و کارها در اولویت قرار دارد.
- اصل تفویض اختیار در سازمان را رعایت می کنند.
…..
تجربه ما در طی سالیان مشاوره و پیاده سازی سیستم در کسب و کارها نشان داده که برای موفقیت در هر سازمان باید در ابتدا فرهنگ سیستم سازی و فرآیند محوری به پرسنل آموزش داده شود. مهمترین رکن این مفهوم هم مدیریت سازمان می باشد. این که شما به عنوان مدیر چقدر به این مفهوم اعتقاد و باور دارید؟ چقدر حاضر هستید برای پیاده سازی فرآیند محوری و موفقیت آن در طول زمان وقت، انرژی و هزینه صرف کنید تا به نتیجه برسید؟
آیا خودتان به عنوان مدیر پایبند به فرایندهای سازمان هستید یا خودتان را قدرت مطلق می دانید؟
همه این مواردی که به عنوان برداشتهای رایج اشتباه ذکر شد می تواند درست باشد اگر و فقط اگر مفهوم سیستم سازی به خوبی درک و پیاده سازی نشود.
مثال :
در یک مورد تجربه سیستم سازی در یک شرکت بازرگانی معتبر علیرغم اینکه شناسایی فرآیندها توسط متخصص امر به خوبی صورت پذیرفته و سامانه اتوماسیون خوبی از بازار نرم افزاری ایران خریداری گردید. پرسنل نیز توانستند پس از ماهها خود را با شرایط تطبیق دهند. متاسفانه پس از مدتی روال انجام کارها به وضعیت قبل از انجام فرآیند سیستم سازی برگشت. از سامانه اتوماسیون تنها از ماژول اداری آن هم برای ثبت مرخصی ها و برخی مکاتبات نه بطور کامل استفاده می شد. تاییدیه ها و عموم کارهای مالی هم تنها به صورت حضوری و با تایید مدیریت (بعضا شفاهی) صورت می پذیرفت. شاید برای تحلیل علتهای آن بتوان دلایل زیادی آورد اما می توان ریشه همه آنها را در عدم باور قلبی مدیریت به امر سیستم سازی، جانشین پروری و یا عدم اطمینان از صحت کارها دانست.
"ماموریت اصلی یک کارآفرین و مدیر واقعی ایجاد شغل برای دیگران و نه انجام کار توسط خودش است"
- دیدگاه فرآیند محوری در سازمان شما چه مزایایی خواهد داشت؟
| · توسعه نگرش سیستمی سبب می شود تا … |
– چشم انداز سازمان و بیانیه ماموریت شرکت شما معنا پیدا کند. | |
– پرسنل شما به عنوان اعضای سیستم برای شناخت جامع و دقیق فرآیندهای سازمان تلاش می کنند. | |
– برای رسیدن به هدف مشترک سازمانتان دیدگاه مشترک و بالتبع همکاری بیشتر بین پرسنل ایجاد گردد. | |
– با شناسایی فعالیتهای مختلف سازمان، کارکنان شما در انتخاب راه حل های مناسب بهتر عمل خواهند کرد. لذا رضایت شغلی کارکنان بیشتر می گردد. | |
– برای پیشبرد فرآیندها ، فرهنگ خود ارزیابی پرسنل شما برای انجام کامل فرآیندها در انتهای روز کاری صورت می پذیرد. این موضوع توانایی حل مشکل آنها را افزایش می دهد. چون با فضای سیستمی ایجاد شده طبق ساختار سازمان نقش آفرینی می کنند. | |
– برای ایجاد ارزش افزوده برای مشتریان ، رابطه تعاملی مشتری و خدمات شرکت شما عمیق تر می گردد. | |
– با مرور زمان و با افزایش رشد فرهنگی پرسنل ، ساختار سلسله مراتبی شرکت شما جای خود را با ساختارهای همسطح و افقی تعویض نماید. لذا وابستگی سازمان به مالک آن به مرور زمان کاهش یافته و جانشین پروری در سازمان به خوبی رخ می دهد. | |
در مقالات بعدی به نحوه پیاده سازی و اجرای فرآیند محوری و سیستم سازی در سازمان تان خواهیم پرداخت.
معرفی کتاب
کتاب سیستم سازی کسب و کار به تالیف دیوید جنینز
اگر فقط میخواهید بدانید از کجا باید شروع کنید و قدم های اول کداماند، این کتاب راهنمای مناسبی خواهد بود. کتاب سیستم شناسی درعینحال تعداد از افسانهها و باورهای نادرست درباره سیستم سازی را کالبدشکافی میکند. این کتاب تاکید میکند که فرایند بهینهسازی یک روند تدریجی است. شما نمیتوانید سیستم یک شرکت دیگر که عالی به نظرتان میرسد را ناگهان به شرکت خود تحمیل کنید. چون با مقاومت شدید از درون مواجه خواهید شد، سیستم سازی یک تغییر تدریجی است. دائما در حال بهتر کردن و روانتر کردن فرایندها و سیستمها هستیم. هر شرکتی مقتضیات و افراد خاص خودش را دارد و باید متناسب با آنها خودش را بهینه و سیستماتیک کند.
در این کتاب می خوانید که :
- چرا اکثر صاحبان کسب و کار در سیستم سازی کسب و کار خود شکست می خورند.
- از کجا شروع کنیم و چه سیستم هایی را ابتدا باید ایجاد کنیم.
- چرا صاحبان مشاغل معمولا بدترین افراد برای مستندسازی سیستم ها هستند.
- چرا مدل سازی بهترین اعضای تیم خود بهترین راز برای سیستم های سریع است.
- چرا شما نیازی ندارید (و نباید تلاش کنید) مانند مک دونالد سیستم سازی کنید.
- چگونه بهبود سیستم ها را به بخشی منظم از روال تیم خود تبدیل کنید.
- واقعیت این است که سیستمسازی کسب وکار شما نباید زمانبر یا طاقتفرسا باشد.
یک پاسخ