اگر شما به عنوان مدیریت عامل یا مدیر منابع انسانی در این فکر هستید که چگونه می توانید مهارتهای نرم متقاضی استخدام را در هنگام مصاحبه متوجه شوید این مقاله را تا انتها مطالعه فرمائید.
پادکست : ندارد ویدیو : ندارد مقاله وابسته : دارد مدت مطالعه : 15 دقیقه
شما در این مقاله می آموزید که ...
1) از کدام آزمونهای استاندارد برای شناسایی توانایی مهارتهای نرم در طی فرآیند مصاحبه استفاده کنید. (مزایا ، معایب و راه کارها)
2) فرا گیری سه تکنیک کاربردی و بومی مناسب در فضای کسب و کار ایران برای سنجش میزان توانایی مهارتهای نرم متقاضیان استخدام در مصاحبه حضوری
3) تجربه شرکت های بزرگ دنیا مانند گوگل، فیس بوک و ... در امر جذب منابع انسانی
امروزه با رشد سریع تکنولوژی و فراوانی به کار گیری هوش مصنوعی در کارها، نیاز سازمانها به داشتن افرادی که مهارتهای نرم بالایی دارند روز افزون شده است . مهارتهایی که ابزار ، تکنولوژی و هوش مصنوعی به راحتی قادر به انجام نبوده و حداقل برای دهه ها در اختیار انسان خواهد بود. (پیشنهاد می شود حتما مقاله توسعه فردی / یادگیری مهارتهای فردی / تکنیکهایی که سازمان شما را متحول می کند را مطالعه نمائید.)
به عبارت ساده تر مشاغل در حال تکامل هستند. مشاغل تکراری و یا پر ریسک با پیشرفت هوش مصنوعی، شبکه های عصبی و یادگیری ماشین از بین خواهند رفت. مشاغلی بر عهده انسانها خواهد بود که ماشینها نمیتوانند انجام دهند. کارهایی که نیاز به تفکر پیچیده، حل مساله و تجسم آینده دارند. پس شما به عنوان مدیر باید بتوانید که درک ارزشها، احساسات و فرآیندهای فکری را در هنگام مصاحبه تشخیص دهید. همچنین ما در حال گذار از عصر تکنولوژی گرا به عصر منابع انسانی هستیم. پول و تکنولوژی در اختیار خیلی از شرکت ها است
"مشاغل آینده نیاز به تفکر پیچیده، حل مساله و تجسم آینده دارند و شما باید بتوانید به عنوان مدیر این موارد را درهنگام مصاحبه تشخیص دهید."
مهارتهای نرم یا هوش هیجانی
ممکن است شما در هنگام تصمیم گیری و یا هفکری با سایر مدیران منابع انسانی با این چالش رو به رو شوید :
- سنجش هوش هیجانی هنگام مصاحبه
طرفداران هوش هیجانی، آن را هوش عاطفی می دانند که افراد به کمک آن می توانند هیجانات خود و دیگران را بهطور دقیق دریافت و درک کنند. هوش هیجانی نشان می دهد که:
- توانایی مدیریت فرد در برابر چالشها و بحرانهای زندگی چگونه است.
- توانایی حل مشکلات افراد به چه صورتی است.
- توانایی تاب آوری در برابر استرسهای روزانه چگونه می باشد.
- میزان تحمل وخویشتنداری افراد به چه میزان است.
اما مهارت های نرم (رجوع به مقاله توسعه فردی / یادگیری مهارتهای فردی / تکنیکهایی که سازمان شما را متحول می کند.) ویژگیها یا خصوصیاتی هستند که به تعاملات اجتماعی مربوط میشوند. این مهارتها شخصیت و سبک افراد در کار و نیز زندگی منعکس می کنند. مهارتهایی مانند انعطافپذیری، توانایی حل مسئله، داشتن نگرش مثبت، رعایت اخلاق کاری نمونه هایی از مهارتهای انسانی هستند. ما هوش هیجانی را جز مهارتهای نرم در نظر می گیریم.
برای تعیین مهارتهای نرم متقاضیان آزمونهای استانداردی وجود دارد که شما می توانید با مراجعه به آنها و راهنمایی تشریح و پاسخگویی به نتایج مورد نظر خود برسید. بر اساس سالها تجربه کاری و مشاوره ای ما در سازمانها و کسب و کارهای مختلف به این نتیجه رسیده ایم که برای استخدام کارمند مناسب باید بتوانید 5 مهارت نرم برتر را تشخیص دهید . این 5 مهارت برتر عبارتند از:
- سازگاری و انعطافپذیری
- میل به یادگیری
- هوش هیجانی (EQ)
- ارتباطات
- توانایی حل مساله
البته در ادامه آموزش تکنیک های سنجش مهارت های نرم ما به سه تکنیک بومی آتی من که متناسب با کسب و کار شما باشد اشاره خواهیم کرد. ولی در ابتدا برای سنجش این مهارتها روش ها و استاندارد هایی را به شرح ذیل و به طور خلاصه معرفی خواهیم کرد.
آزمونهای استانداردی که در شناخت مهارتهای نرم در زمان استخدام می تواند به شما کمک کند.
- آزمون MBTI تست شخصیت شناسی است که بر اساس نظریهی یونگ ، توسط کاترین بریگز و ایزابل مایرز طراحی شده است. به کمک این آزمون تیپهای مختلف شخصیتی افراد تحلیل و معین می گردد. برای آشنایی بیشتر با این آزمون می توانید به سایت رسمی بنیاد بریگز و مایرز مراجعه نمائید.
- تست هوش هیجانی EQ بار- ان Bar-On برای سنجش هوش عاطفی و هوش ارتباطی در افراد است. در این آزمون 5 مولفه اصلی هوش هیجانی شامل سازگاری، مدیریت استرس، روابط درون فردی، روابط بین فردی و خلق و خوی عمومی اندازه گیری می شود. برای انجام آزمون می توانید اینجا کلیک کنید.
- آزمون نئو NEO
تست نئو یکی از معتبر ترین تست های روانشناسی در دنیا است. تحلیل تست نئو اطلاعات زیادی را از شخصیت افراد در اختیار قرار میدهد. مهمترین موارد استفاده آن عبارت است از
- خودشناسی و افزایش توانمندی فردی
- مشاوره شغلی و انتخاب حرفه مناسب
- مشاوره تحصیلی و انتخاب رشته مناسب
- مشاوره ازدواج و مشکلات ارتباطی
- غربال گری منابع انسانی در محیط های تجاری و صنعتی
- پژوهش ها و مطالعات علمی
- آزمون دیسک DISC
این آزمون اطلاعات خوبی از رفتار افراد را در اختیار شما قرار می دهد. این آزمون قادر است صفت های رفتاری افراد را آنالیز کند. انجام این آزمون می تواند به افزایش خود آگاهی، ایجاد و فهم استراتژی حل تعارض، افزایش و بهبود عملکرد در محل کار، تقویت مهارتهای ارتباطی و تیم سازی قوی تر در کسب و کار شما موثر باشد.
برای انجام هر یک از این آزمونهای استاندارد و کسب نتایج معتبر آن می توانید به وب سایت کشف کن و آگاهانه تصمیم بگیر مراجعه نمایید.
تا اینجا مقاله شما آموخته اید که در جلسه مصاحبه باید حتما بتوانید ویژگیها و مهارتهای نرم برتر و یا مورد نظر متقاضی استخدام را تشخیص دهید. چون اگر در غیر اینصورت بود می توانستید با تکیه بر رزومه های ارسالی کاندیدای مورد نظر خود را پیدا کنید. در رزومه ها کاندیداها بهترین نسخه خود را به نمایش می گذارند. لذا شما باید به عنوان مدیر کسب و کار و یا مدیر منابع انسانی در هنگام مصاحبه، بدون اتلاف وقت و در کمترین زمان ممکن مهارتها را شناسایی کنید.
جدول زیر مزایا و معایب تست ها و آزمونهای استاندارد در شناخت مهارتهای نرم برای استخدام را نشان می دهد.
مزیت ها | معایب |
. شناسایی افراد مناسب برای شغل مورد نظر مثلا فردی که امتیاز بالایی در بحث همدردی دارد می توانند در بخش خدمات مشتری عملکرد خوبی داشته باشد. | . می تواند باعث حذف متقاضی شایسته شود، زیرا بعضی افراد خلاقانه و خارج از چهارجوب فکر می کنند و علاقه ای به آزمونهای کتبی ندارد. |
. شناسایی بیشتر توانایی های کاندیداها با ترکیب آزمونهای مختلف | . ممکن است متقاضی براساس چیزی که فکر می کند شما به عنوام کارفرما می خواهید به سوالات پاسخ دهد.( مثلا با فهمیدن علاقه شما به کار تیمی سوالات کار گروهی را متفاوت با واقعیت جواب دهد) لذا نتایج همواره دقیق نیستند. |
. انجام یک مصاحبه قوی و کارآمد با توجه به نتایج کسب شده | . ممکن است آزمون متناسب با فرآیند استخدام یا کسب و کار شما نباشد.به عنوان مثال بنیانگذاران MBTI قصد استفاده از آن را برای توسعه شغلی و آموزش و نه استخدام داشته اند. بنابراین، استفاده از آن در فرآیند استخدام می تواند نتایج نادرستی به شما بدهد. |
راه کارها | |
. از مفید بودن آزمون برای کسب و کار خود مطمئن شوید. به طوری که آزمون باید ویژگی هایی از کسب و کار شما را اندازه گیری کند که با مرور زمان و شرکت دوباره در همان آزمون نتایج تقریبا ثابت باشد. | |
. حتما با کمک مشاور، یک بررسی از آزمون برای تعیین میزان انطباق آن با کسب و کار خود انجام دهید. | |
. سوالات تبعیض آمیز و یا سوالاتی که کمکی خاصی به شناسایی توانمندی های مورد نیاز کسب و کارتان ندارد حذف کنید. به عبارت ساده تر آزمون را با کسب و کار خود تناسب سازی کنید. (البته با کمک مشاور کسب و کار) – سوالاتی که مربوط به جنسیت و یا بیماری خاصی می باشد حذف گردد. | |
. چرخه استخدام کسب و کار را طوری تعیین کنید که نتایج این آزمونها تنها ملاک و یا ملاک خیلی اثر گذاری در استخدام متقاضی نباشد. بلکه وزن آن با سایر پارامترهای استخدام در یک تعادل منطقی و مطابق نیاز کسب و کار شما باشد. | |
. اگر انجام این راهکارها برای شما مشکل است از سه تکنیک بومی آتی من استفاده کنید. |
حال در ادامه به آموزش و بررسی تکنیک های کاربردی و بومی آتی من می پردازیم.
تکنیک اول آتی من : پرسیدن سوال های هدفمند از کارجویان متناسب با کسب و کار شما
شما به عنوان مدیر منابع انسانی یا مدیر کسب و کارتان باید بتوانید با شناختی که از مجموعه و نیازهای اساسی سازمانتان دارید سوال هایی را در هنگام مصاحبه مطرح نمائید که پاسخ به آنها شما را به استخدام فرد واجد شرایط نزدیک تر می کند. مثلا اگر در موقعیت شغلی که برای آن مصاحبه می کنید نیازمند افراد شجاع و جنگنده هستید باید با یک سوال کلیدی بتوانید این ویژگی شخصیتی فرد را کشف کنید. اگر نیازمند فردی با آرامش هستید، باید سوال مناسب همین ویژگی و شرایط کسب و کار خود از مصاحبه شوند بپرسید.
- مثال عملی:
در یک سازمان صنعتی واحد منابع انسانی از آزمون استاندارد برای شناخت مهارتهای نرم و در کل روانشناسی افراد استفاده می کرد. این آزمون در کنار رزومه و مهارتهای فنی فرد نقش تعیین کننده ای در استخدام افراد داشت.(60% مهارتهای نرم و 40 % مهارتهای فنی) پس از گذشت چند ماه واحد منابع انسانی متوجه شد که افرادی که حتی نمره بالایی را در آزمون استاندارد کسب کرده بودند مطابق انتظارات عمل نکرده بودند. بررسی های عمیق تر نشان داد که صرفا نمره آزمون های کسب شده نمی تواند ملاکی برای تشخیص مهارتهای نرم باشد. دلایل زیادی را می توان برای اثبات این موضوع مطرح کرد.
- عدم شرایط مطلوب پاسخ دهی:
- متقاضی تمرکز لازم در آزمون را نداشته و با بلعکس توانایی بالایی در آزمونهای کتبی دارد که در شرایط اجرائی کاربردی نیست.
- مقدار زیادی از سوالات آزمونهای طراحی شده عموما منطبق با نیازهای بومی کسب و کار نبودند.
- به عبارتی گره ای را از آنچه دقیقا در کسب و کارتان وجود داشت را باز نمی کرد.
- ما صرفا با آزمون های استاندارد، یک نمای کلی از شخصیت فرد بدست می آوریم اما اینکه او تا چه اندازه با کسب و کار ما تناسب داشته باشد نیازمند پرسش سوالات هدفمند است.
- آزمون انتخاب شده تناسبی با ماهیت کسب و کار ندارد
- انجام آن هم به این دلیل بود که چون خیلی از سازمانها آن را انجام داده و در بازار کسب و کار رایج بود (شاید به علت قدرت تبلیغات). شاید بهتر بود این آزمون برای بحث مشاوره پیش از ازدواج مطرح می گردید.
- درصد بالایی از سهم استخدام متقاضی به این آزمون تخصیص داده شده بود. (60 به 40 )
نکته:
در واقع نتیجه آزمون های استاندارد، صرفا یک راهنمای نسبی از شخصیت فرد است و نقطه آغاز انجام پرسش های کلیدی است.
پس چه سوالاتی را به عنوان پرسشهای کلیدی باید مطرح کرد.
سوالات کلیدی شما در هنگام مصاحبه باید به صورتی باشد که منطبق با نیازهای واقعی کسب و کارتان باشد و پاسخ های آنها، کلید حل مشکلات در سازمانتان را به شما بدهد.
سوالات کلیدی چه ویژگی هایی باید داشته باشد:
- هدفمند باشد، یعنی سوال به دنبال کشف یکی از ویژگی های شخصیتی فرد باشد.
- دقیق بوده و کلی نباشد.
- ترجیحاً سوال از این قابلیت برخوردار باشد که مصاحبه شونده، خودش را در یک موقعیت واقعی تصور کند.
- ترجیحاً سوال از این قابلیت برخوردار باشد که مصاحبه شوند تشویق به بیان تجربیات مشابه خودش شود.
- سوال قضاوت شونده نباشد و نشان دهنده طرز فکر پرسشگر نباشد، چراکه در این صورت، ناخوداگاه مصاحبه شوندگان به سمتی سوق پیدا می کند که مطابق با علایق فرد مصاحبه گر پاسخ دهند.
- به انواع پاسخ های قابل ارائه از قبل فکر شده باشد و بر اساس هر یک از پاسخ ها، قابلیت تحلیل فرد مصاحبه شونده وجود داشته باشد.
برای درک بهتر موضوع به مثال های کاربردی زیر از مدیران موفق توجه کنید.
مثالهای عملی تکنیک اول آتی من : پرسیدن سوالهای کلیدی
برای اینکه تکنیک طرح سوال کلیدی آتی من را بهتر فرا بگیرید بیایید با چند مثال در دنیای واقعی کار را آغاز کنیم. برای این منظور از وب سایت بیزینس اینسایدر کمک میگیریم.
این وب سایت در خصوص تجارت و اخبار است و در زمینه آنالیز و بررسی خبرهای تجارت و انتشار اخبار داغ فعالیت میکند. این وب سایت از مدیران و کسب و کارهای موفق در خصوص مصاحبه های شغلی نظر سنجی کرده است. اکثر آنها مصاحبههای شغلی را در حد علم دانستهاند. آنها می گویند که عادت ندارند با سؤال و جوابهای سادهانگارانه و نامربوط وقت تلف کنند. آنها اغلب یک پرسش ويژه خودشان داشته که پاسخ این پرسش معمولا هر آنچه را که باید درباره متقاضی استخدام بدانند برایشان آشکار میکند.
زمان مصاحبه را با سوال و جوابهای ساده انگارانه، کلیشه ای و نامربوط به کسب و کارتان تلف نکنید ، از قبل به سوالات کلیدی و پاسخ های احتمالی آن خوب فکر کرده و در هنگام مصاحبه مطرح نمائید.
- مثال اول:
“ سنجش شجاعت و تعیین اصالت و ایمان فکری متقاضی ”
تجربه ای کاربردی از مدیر منابع انسانی شرکت فیس بوک
مدیر منابع انسانی فیسبوک درباره اینکه این غول رسانههای اجتماعی چگونه بهترین استعدادها را بهکار میگیرد می گوید که ” همیشه بهدنبال استخدام افرادی است که از بیان افکارشان نمیترسند. “او برای داوطلبان این پرسش را مطرح میکند: ” چیزی به من بگویید که درست باشد، اما تقریبا هیچکس در مورد آن با شما موافق نباشد. ” او معتقد است با این کار به نوعی اصالت تفکر را امتحان کرده و شجاعت افراد را در بیان افکار هنگام شرایط دشوار می سنجد.
- مثال دوم:
“ سنجش خلاقیت و تعیین حس استقلال طلبی کاری”
تجربه ای از شرکت زاپوس Zappos
شرکت زاپوس Zappos که یک وب سایت خرده فروشی آنلاین است و در زمینه فروش پوشاک و کفش فعالیت می کند مدیر عامل یکی از ارزشهای مهم شرکت را ایجاد لذت با چاشنی عجیب وغریبی بودن می داند. او برای اینکه آدمهای مناسبی را استخدام میکند، معمولا این پرسش را مطرح میکند:
” از 1 تا ۱۰، شما چقدر آدم عجیبوغریبی هستید؟ ” او میگوید عدد چندان مهم نیست، بلکه چگونگی پاسخ به این پرسش است که اهمیت دارد. وی میگوید، مثلا کسی که ۱ را انتخاب میکند، احتمالا کمی بیش از حد برای زاپوس عصا قورت داده و مرتب است، اگر ۱۰ را انتخاب کند، بیشازاندازه برای شرکت ما روان پریش محسوب میشود!! او پرسش دیگری را هم مطرح می کند . اینکه از “از 1 تا ۱۰، چقدر در زندگی خوششانس هستید؟ ” باز هم عدد آنقدرها مهم نیست، اما اگر ۱ باشید، نمیدانید چرا چیزهای بد برایتان اتفاق میافتند (احتمالا مدام دیگران را مقصر میدانید). اگر ۱۰ باشید، نمیفهمید چرا اینطور بهنظر میرسد که چیزهای خوب همیشه برای شما اتفاق میافتند( احتمالا اعتماد به نفس کافی ندارید).
- مثال سوم:
” سنجش تلاش برای بهتر شدن و تعیین میزان عمیق بودن تفکر افراد در کار و زندگی “
تجربه ای از شرکت دراپ باکس
بنیانگذار شرکت دراپ باکس ارائه دهنده خدمات فضای ابری در اینترنت، پنج پرسش دارد که همیشه دوست دارد در مصاحبههای کاری بپرسد:
- در کاری که شما انجام میدهید چه کسی در دنیا بهترین است؟
- چه کسی روی شما تأثیرگذار است؟
- سال گذشته چه چیزهایی یاد گرفتید؟
- اگر میتوانستید به ۱۰ سال قبل خود برگردید، چه توصیهای برای خودِ جوانترتان داشتید؟
- مهمترین درسهایی که از زندگی گرفتهاید چه چیزهایی هستند؟
او معتقد است که این پرسشها به او کمک میکند تا داوطلبانی را که مشتاق پیشرفت مستمر هستند، تشخیص دهد.او میگوید: ” من مجذوب کسانی هستم که عاشق مهارتشان هستند و همیشه برای بهترشدن تلاش میکنند و نسبت به آنچه عالی را از خوب جدا میکند، حساس هستند. “
- مثال چهارم:
” سنجش واقع بینی و تعیین قدرت تحلیل متقاضی “
تجربه ای از شرکت شارلوت روس
برای رئيس و مدیرعامل فروشگاه لباس شارلوت روس پاسخ خوب به پرسش “ در مورد شکست هایتان بگویید “ مهم است، زیرا به این معنی است که داوطلب از خطرکردن نمیترسد و وقتی برنامههایش به نتیجه نمیرسند، بهراحتی اعتراف میکند.او میگوید: ” حتی نیازی نیست که حتما در مورد کسب وکار باشد، بلکه میتواند درسهای زندگی هم باشد. ” او معتقد است که افراد بعد از آن چه کار کردند؟ چطور بر شکست غلبه کردند؟ او توضیح میدهد که مردم همیشه دوست دارند در مورد موفقیتهایشان برای شما تعریف کنند، اما معمولا نمیخواهند بگویند که چه چیزی برایشان درست کار نکرده است.
- مثال پنجم:
” سنجش قدرت مدیریت و تعیین میزان حس مسئولیت پذیری”
تجربه ای از شرکت مرکوری
مدیرعامل شرکت مرکوری که در زمینه فروش محصولات آرایشی و زیبائی فعالیت دارد می گوید مصاحبه های او معمولا فقط ۷ تا ۱۰ دقیقه به طول می انجامد.او می گوید یک پرسش هست که دوست دارد حتما بپرسد. پرسش او از داوطلبان شغلی این است: ” بزرگترین اثری که در سازمان قبلیتان داشتید چه بوده است؟ ” او میگوید:” مهم است که شخص مالکیت پروژهای را که داشتهاند دردست بگیرد و بر اساس صحبتهایش درباره آن میتوانید بفهمید که واقعا خودش آن پروژه را انجام داده یا صرفا پروژهای بوده که در زمان حضور او در سازمان جریان داشته است.”
نکته بسیار مهمی است که بسیاری از کارجویان، موفقیت های شرکت های دیگر را به خودشان نسبت می دهند و بسیار مهم است که شما با طرح سوالات کلیدی، متوجه میزان نقش این افراد در این موفقیت ها بشوید.
قصد ما از ذکر این مثالها این نیست که شما عینا همین سوالات را در مصاحبه های خود مطرح نمائید. اگر به پرسش ها دقت کرده باشید متوجه خواهید شد که سوالات توسط افراد کلیدی یا مالک کسب و کار متناسب با نیاز آنها و ماهیت کسب و کارشان شکل گرفته است. یعنی مدیر پس از سوالها تجربه و با توجه به نیاز واقعی کسب و کارش پرسش یا پرسشهای اساسی را مطرح می کند وخیلی خود را درگیر سوالات و جوابهای بی شمار یا تحلیل آنها نمی کند. مثلا کسب و کاری که ماهیت پروژه ای دارد دنبال افرادی است که توانایی مدیریت یا جمع کردن کارها را داشته باشد . شرکتی که در فضای استارتاپی و فنآوری فعالیت می کند دنبال آدم هایی است که خلاق بوده و یا حتی عجیب و غریب با ایده های متهورانه باشند. شرکتی که برنامه خود را بر توسعه بازار و حذف رقبا گذاشته دنبال افرادی می گردند که از بیان افکارشان نترسند و حتی گاها مخالف نظر مدیریت پیشنهاد داشته باشند.
(حتما رزومه را دقیق مطالعه کنید و با دید اینکه نقص یا ایرادی در نظم و یا زمانها در آن پیدا کنید)
هر مدیری در کسب و کار باید حتما سوال هایی را در ذهن خود به عنوان معیار و شناخت افراد مناسب برای کسب و کارش داشته باشد. در غیر اینصورت کسب و کار خود را به درستی درک نکرده است.
ادامه تکنیک اول آتی من : پرسیدن سوالهای کلیدی
- چگونه سوال های کلیدی درست را مطرح کنیم ؟
- همانطور که بیان شد شما باید متناسب با نیاز کسب و کار خود، سوال متناسب را مطرح نمایید. مثلا اگر در شغلتان نیاز به خلاقیت و ارائه راهکارهای مبتکرانه دارید باید در سوالتان این موضوع را با چاشنی چالش کشیدن متقاضی مطرح کنید تا نحوه پاسخ آن را بتوانید بسنجید . مثلا از او بپرسید
” در کار یا پروژه قبلی خود مجبور شدید که راه حل خلاقانهای را با اینکه مورد مخالفت قرار گرفته اید مطرح کرده و از آن دفاع کنید؟ “ پاسخ به این سوال میتواند تا حدودی علاوه بر سنجش میزان خلاقیت ، باور و اعتقاد فرد به طرح خود را نشان دهد. یا می توانید این سوال را مطرح کنید.
” تجارب خودتان را از قانع کردن مدیر (حتما مطرح گردد) یا همکارتان را در خصوص پروژه یا فرآیند انجام کاری بیان کنید.” پاسخ به این سوال می تواند میزان دقت ، نکته بینی ، اطاعت پذیری ، چالش پذیری و … را نشان دهد.
جذب منابع انسانی کارامد، یک هنر است،
وبینار اصول مدیریت جلسه مصاحبه شغلی، نتیجه سال ها مشاوره و پروژه های اجرایی است.
- در کل پرسیدن سوالاتی که تشریح کننده موقعیتهای چالش باشد می تواند در شناسایی مهارتهای نرم مفید باشد. البته به شرطی که شما قبلا در خصوص پاسخ ها و نحوه عکس العمل متقاضی فکر کرده باشید. مثلا سوالاتی مانند اینکه زمانی که در کار دچار اشتباه شدید چگونه با آن برخورد کرده اید؟ در مواقعی که در پروسه کاری شما تغییری ایجاد شود چگونه با آن کنار می آیید ؟ عکس العمل شما نسبت به بازخوردهای انتقادی چیست ؟ هر پاسخ برای شما به عنوان مصاحبه گر که قبلا به آن خوب فکر کرده اید می تواند پیامی در شناخت مهارتهای نرم و شخصیت شناسی داشته باشد.
- فضای مصاحبه را از بحث های چالشی به هم اندیشی تغییر دهید
- مثال مطرح کنید که هم اکنون در شرکت شما مسئله ای وجود دارد و فرد متقاضی چگونه می تواند نسبت به رفع آن اقدام می کند. مثلا اکنون در شرکت ما بحث تولید نرم افزار خاصی در اولویت قرار دارد و تیم پروژه مشغول به کار در آن است ولی ناگهان مشکلی برای نرم افزار فعلی شرکت در محیط عملیات به وجود آمده که حل آن نیاز به نیروهای درگیر در پروژه فعلی دارد. شما به عنوان مدیریت تیم چگونه این مساله را برنامه ریزی می کنید؟ یا مثلا در اوقاتی که تقاضا و سفارشات از عرضه پیشی می گیرد شما چگونه اولویت بندی سفارشات را انجام می دهید تا رضایت مشتری حاصل گردد؟
- فضا را به سمت مشاوره و هم فکری سوق دهید تا توانایی متقاضی را برای کار تیمی، مدیریت بحران، حل مساله و تصمیم گیری بسنجید. سعی کنید در این فضا، سوال و پرسش طوری باشد که متقاضی از تجربه گذشته خود حتما صحبت کنید. مثلا ضمن توضیح شرایط فعلی مشکل بگویید با توجه به تجربه کاری شما همانطور که در رزومه کاری خود اشاره کرده اید حتما تجربه مشابهی داشته اید، خوب چطور با این مساله برخورد کرده اید؟
تکنیک دوم آتی من : طرح مساله
در این وضعیت شما به جای پرسیدن سوالات چالشی یا همفکری می بایست یک یا دو مساله مشخص که خودتان به عنوان ذینفع اصلی کسب و کار درگیر آن بوده اید را در قالب سوال مطرح کنید.
شما باید برای طرح سوال همه جنبه های آن را در نظر گرفته و در مورد پاسخ ها فکر نمائید. از پاسخ ها می توانید توانایی ها و مهارتهای متقاضی استخدام را شناسایی کنید. این روش معمولا روش بسیار کارایی است. زیرا شما با توجه به تجربه عملی که داشته اید و نتایجی را که دیده اید بهتر می توانید پاسخ متقاضی را ارزیابی کنید. اینکه جواب وی به موفقیت یا شکست می انجامد و یا اینکه چه میزان خلاقیت در آن نهفته است.
- شما همچنین می توانید برای پاسخگوئی مساله یک بازه زمانی چند روزه برای متقاضی در نظر بگیرید(بسته به ابعاد و چالش های مساله )
- مثال عملی
- مدیریت عامل یک شرکت، مساله ای را به این صورت مطرح کرد. مدیریت عامل قرار است در یک نمایشگاه بین المللی حضور یابد. غرفه شرکت از قبل رزرو شده و هزینه های لازم پرداخت گردیده است و نیز قرار است در روز نمایشگاه مقامات مهم هم شرکت نمایند. حضور مدیریت عامل از حیث ارایه توانمندی ها و توسعه بازار فروش محصولات در اولویت بالایی قرار دارد. از طرفی مدیر فروش شرکت قرار است در یک جلسه فروش با نماینده خرید یک مشتری خاص در همان تاریخ حاضر شود. مشتری که کلیدی و استراتژیک بوده و در بازار محصول سهم مهمی را دارد.
این جلسه از قبل تنظیم گردیده است. در آخرین لحظه خبر می رسد که قرار است به جای نماینده خرید شرکت خود مدیریت عامل در جلسه حاضر شود. باتوجه به اهمیت مشتری و نیز همزمان اهمیت حضور در نمایشگاه شما به عنوان مدیر عامل چه تصمیمی خواهید گرفت؟ لطفا هر یک از موارد زیر را جواب داده و مزایا و معایب آن را بگویید.
- ابتدا نظر خود (متقاضی) را بیان کنید
- اینکه مدیر فروش در جلسه حاضر شود چه مزایا و معایبی دارد؟
- آیا شما به عنوان مدیر عامل باید حتما در جلسه حاضر باشید؟
اگر شما به عنوان مدیریت با توجه به تجربه عینی که داشته اید و نیز تحلیل حالتهای مختلف پاسخ از قبل می توانید به درک درستی از توانمندی های متقاضی برسید.
تکنیک سوم آتی من : صحنه آرائی و تحلیل واکنش ها
یکی از تکنیک های مهم برای سنجیدن میزان مهارت های نرم و نیز هوش هیجانی متقاضی صحنه آرایی محل مصاحبه و تحلیل واکنش های مخاطبین است. چرا که در این حالت و شرایطی که متقاضی قبلا برای آن آماده نشده است، واکنش انجام شده طبیعی ترین حالت متقاضی خواهد بود. به عنوان مثال در یک کارخانه صنعتی بزرگ برای استخدام پرسنل خط تولید انبوه تعداد زیادی متقاضی دعوت شده بودند. بعد از انجام مصاحبه های تخصصی و سنجش توانایی های فنی، همه آنها به صرف نهار به غذا خوری رستوران دعوت شدند. در سر میز غذا جلوی آنها علاوه بر غذای سرو شده نمک در کنار سایر ادویه قرار داده شده بود. خیلی از متقاضیان قبل از صرف اولین لقمه غذا، نمک را به غذای خود اضافه کردند. این در حالی بود که بعضی ها غذا را مزه کرده و سپس نمک مورد نیاز یا سایر ادویه را اضافه می کردند. بعضی افراد هم که اصلا از این افزودنی ها استفاده نمی کردند. تحلیل هر یک از این حالات می تواند در شناخت بهتر افراد (البته با توجه به نیاز کسب و کار) به شما کمک کند.
شما هم می بایست متناسب با کسب و کار خود و نیز نیازتان به مهارتهای خاص فضای و سناریویی را برای شناخت بهتر مهارتهای نرم طراحی کنید. مثلا اگر قرار است شما فروشنده ماهری با پورسانت عالی را انتخاب کنید بهتر است مصاحبه را در محیط واقعی کار با طراحی سناریوئی انجام دهید . فرض کنید در حال مصاحبه هستید که در همین هنگام مشتری با درخواست ارجاع کالا می آید. در همان وضعیت که فروشنده قبلی در حال صحبت با مشتری است ، از متقاضی استخدام بخواهید وارد مذاکره شود و به نوعی مشتری را از برگشت کالا منصرف کند.
در این حالت شما باید به نحوه برخورد ، واکنش ها و تصمیمات متقاضی فارغ از نتیجه کار توجه کنید. در طراحی سناریو باید خوب فکر کرده تا بتوانید واکنش های طبیعی متقاضی را به خوبی تحلیل کنید.
بیل گیتس:
هر مدیری، نیاز به مربی دارد.
نتیجه گیری
در استفاده از تکنیک های آتی من شما باید:
- علاوه بر در نظر گرفتن ارزش ها و فرهنگ سازمانی، نیاز واقعی کسب و کار خود را دخالت دهید.
- ترکیبی از تکنیک ها را در طول زمان مصاحبه استفاده کنید. مثلا تکنیک اول و سوم یا دوم و سوم
- به پاسخ ها و عکس العمل ها حتما از قبل اندیشیده باشید.
یک پاسخ