مدیریت کاربردی و علمی/ تکنیک هایی موثر برای متحول کردن فرهنگ سازمانی

شاید شما به عنوان یک مدیر درگیر این مساله هستید که  چرا جلسات در سازمانتان کارایی لازم را ندارد.

 

پادکست: ندارد          ویدیو: ندارد               مقاله وابسته: دارد         مدت مطالعه: 15 دقیقه

مقدمه

 این دغدغه را داشته باشید که آیا اصلا جلسات شرکتتان  مفید و سودمند است؟ چه ساعاتی و یا روزهایی برای برگزاری  جلسات بهتر است؟ مدیریت جلسات به چه صورتی باشد؟ چرا جلسات میان کارکنان طولانی می شود و از زمان تعیین شده  برای هر جلسه عبور می کند و به محلی برای تسویه حساب  و کشمکش های درونی سازمان تبدیل می شود.

تجربیات ما در گروه “آتی من”، نشان می دهد که یکی از عوامل نشان دهنده فرهنگ یک سازمان، مدل برگزاری جلسات و خروجی محور بودن جلسات و گفتگوهای کارکنان با یکدیگر است.

این دغدغه مدیران درست است و راهکار ساده ای برای آن وجود دارد، اما اجرای آن به فرهنگ سازمانی شما ارتباط دارد و وظیفه فرهنگ سازی رفتارهای کارکنان بر عهده مدیران است، درواقع خرده رفتارهای کارکنان یک سازمان، به صورت مستقیم از رفتار مدیر ارشد نشأت می گیرد و یادتان باشد اگر می خواهید  رفتار کارکنان تان تغییر کند ابتدا باید از خودتان شروع کنید.

لذا در این مقاله چند تکنیک راهبردی در خصوص برگزاری جلسات را برای شما بیان می کنیم تا با رعایت آنها بتوانید علاوه بر افزایش کارایی جلسات، فرهنگ سازمانی خود را متحول نمائید. برای همین ابتدا آسیب ها  و نکات منفی که عموما در جلسات سازمانی وجود دارد را برای شما بیان کرده و سپس تکنیک های افزایش بهره وری جلسات را آموزش می دهیم. با ما همراه باشید!

این مقاله را از دست ندهید، چراکه راهکارهای عملی بسیاری، برای افزایش عملکرد کسب و کار شما ارائه می دهد.

  آسیب شناسی جلسات سازمانی

  • ایجاد بحث های مقدمه ای و پایانی یا اضافه گویی هایی که به دستور کار جلسه ارتباط ندارد.

در شروع جلساتی که با زمان قبلی برنامه ریزی می شود، زمان زیادی برای شروع و پایان دادن جلسه گرفته می شود.

  • پرداختن به موضوعات حاشیه ای

موضوعات حاشیه ای مانند مسائل سیاسی، مسائل اقتصادی  یا مناسبت های روز کشور بخشی از زمان جلسه را هدر می دهد.

البته پرداختن به این موضوعات در جهت ایجاد حس مشترک در جلسات بزرگ می تواند کارایی داشته باشد اما در حد متعارف آن، در جلسات کوتاه درون سازمانی پیشنهاد می شود این گونه گفتگوها به زمان پایان ساعت کاری یا اول روز اختصاص داده شود و در جلسات درون سازمانی، پرداختن به اینگونه مسائل عملآً اتلاف انرژی محسوب می شود.

 

  • مقابله افراد یا تیم ها با یکدیگر بر سر موضوعاتی که هیچ ارتباطی با هدف اصلی جلسه ندارد.

خیلی از اوقات مثال ها و مواردی در جلسه توسط افراد مطرح می شود که صرفاً در جهت تکمیل صحبت ها می باشد و ارتباطی با هدف اصلی جلسه ندارد، و به اشتباه حاضرین در جلسه روی این موضوع تمرکز کرده و وقت جلسه را هدر می دهند.

هر موضوعی را می خواهید مطرح کنید اول این سوال را از خودتان بپرسید که آیا این صحبت در راستای اهداف جلسه هست یا خیر؟

" اگر جلسات کاری در کسب و کار شما، از راندمان کافی برخوردار نیست، با همکاران ما مشورت کنید."

  • صحبت کردن افرادی که صحبت آنها هیچ تأثیری بر روند اصلی جلسه ندارد.

بسیاری از اوقات به دلیل حضور افراد گوناگونی در جلسه، این تصور ایجاد می شود که ابتدای جلسه باید همه صحبت کرده و مواردی را مطرح کنند. این موضوع زمان زیادی از جلسه به مطرح کردن تعارفات و تشریفات زائد هدر می دهد.

سازمان های دولتی به شدت درگیر این موضوع هستند، چراکه با حضور مدیران ارشد در یک جلسه، این التزام به وجود می آید که حتما بایستی در جلسه صحبت کنند در صورتیکه وظیفه اصلی مدیران ارشد شنیدن موثر و انجام تصمیم گیری است.

حاضرین در جلسه به این دلیل سعی بر صحبت کردن دارند، چراکه ناخواسته این حس در حاضرین در جلسه ایجاد می شود  که افرادی که بیشتر و بهتر صحبت می کنند، قطعاً عملکرد بهتر یا نقش مهم تری را ایفا می کنند.

  • صحبت کردن در جلسه با انگیزه اهداف شخصی و خودنمایی کردن

حاضرین در جلسه به این دلیل سعی بر صحبت کردن دارند، چراکه ناخواسته این حس در شرکت کنندگان ایجاد می شود  که افرادی که بیشتر و بهتر صحبت می کنند، قطعاً عملکرد بهتر یا نقش مهم تری را ایفا می کنند، لذا صحبت کردن در جلسات تبدیل به یک ارزش شده و این فرهنگ سازمانی به شدت منجر اتلاف وقت جلسات سازمانی می شود.

  • عدم یادداشت برداری مطالب توسط حاضرین در جلسه

در جلسه ای اگر یادداشت برداری انجام نشود، شک نکنید چیزی جز یک دورهمی سازمانی نبوده است.

در پایان جلسه باید همه حاضرین به این درک رسیده باشند، که در این جلسه چه مسئله و چالشی مطرح شد، در نهایت چه تصمیم گیری اتخاذ شد و اقداماتی که هر یک از حاضرین باید در جهت مصوبات جلسه انجام دهند، چیست؟

به عنوان مدیر سعی کنید حتی اگر عادت به یادداشت برداری ندارید، باز هم این عادت را در خودتان ایجاد کنید و به کارکنان تان آموزش دهید که پایبند به این عادت باشند.

  • عدم دستیابی به اهداف عملیاتی در پایان جلسات

حتما بایستی در پایان جلسه حاضرین در جلسه، پاسخ سوال های ذیل را بدانند.

  • دقیقا چه اقداماتی در چه زمانی بایستی انجام شود؟
  • چه افرادی مسئول اقدام چه کارهایی هستند؟
  • استفاده از تاتولوژی (Tautology)در جلسات

تاتولوژی  استفاده از جملات زائد و تکرار مکرر یک حرف یا بیان جمله ای است که مستقل از شرایط، همیشه درست بوده و کسی نتواند آن را به سادگی انکار کند. جملاتی مانند ” به هر حال، یکی از هدف‌های کسب و کار، کسب سود است. کسب و کاری که سودآوری نداشته باشد، بقا نخواهد داشت ” و یا “هیچ‌کس نمی‌تواند بگوید همه‌ی تصمیم‌هایی که گرفته قطعاً درست است. همیشه ابهام‌هایی در تصمیم‌گیری وجود دارد و من هم نمی‌خواهم ادعا کنم که تصمیم‌های من در طی دوران مدیریتم، عاری از خطا و اشتباه بوده است”

در کل عده ای تاتولوژی را حرف زدن، بدون این‌که حرف خاصی زده شده باشد، می دانند. کاربرد تاتولوژی عموما در هنگام 1. طفره رفتن از پاسخ به یک سوال 2. کاهش تنش و فشار روانی در جلسه 3. پر کردن خلاء ناشی از سکوت  می باشد.

به عبارت ساده تر تاتولوژی باعث اتلاف وقت در جلسات شده و در تصمیم گیری ها و نظرات کارشناسی کاربردی ندارد. در این هنگام شما به عنوان مدیر جلسه باید جلسات را کنترل کرده و صحبت اینگونه افراد را قطع نمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای ارتباط با مشاوران آتی‌من اطلاعات خود را وارد کنید

مشاوران ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.