اگر نوشتن آگهی استخدام سازمانتان بر عهده شماست، لازم است باید ها و نبایدهایی را رعایت کنید تا بتوانید کاندیدهای عالی را برای سازمان خود پیدا کنید. پس لطفا با ما همراه باشید!
پادکست: ندارد ویدیو: ندارد مقاله وابسته: دارد مدت مطالعه: 15 دقیقه
مقدمه
استخدام نیروی جدید مناسب، همواره یکی از دغدغه های اصلی سازمانها می باشد. شما آگهی استخدام خود را با رعایت قسمتهای مختلف آن تدوین می کنید ( با توجه به مقاله” چگونه مدیران منابع انسانی می توانند آگهی استخدام بهتری بنویسند؟ “) اما ممکن است علیرغم اینکه با لیست بالایی از درخواستها و رزومه ها روبرو هستید باز نتوانید گزینه عالی را استخدام نمائید. در این مقاله تکنیک هایی را برایتان بیان می کنیم تا ضمن رعایت آن در بخش های مختلف آگهی استخدام بتوانید متقاضیان مورد نظر خود را بیابید.
آگهی استخدام و تکنیک های نوشتن آن
" آگهی استخدام بیانگر مسئولیتها، فعالیتها، صلاحیتها و مهارتهایی است که برای انجام یک شغل در سازمان شما الزامی می باشند. در حقیقت، این نوشته، نوع کاری را که باید در شرکت تان انجام شود را توصیف میکند."
یک آگهی استخدام خوب فراتر از یک لیست معمولی از مهارت ها، وظایف و الزامات نقش است پس برای جذب بهترین متقاضیان لازم است تا شما علاوه بر رعایت نکات بخش های مختلف آگهی استخدام (لینک مقاله ” چگونه مدیران منابع انسانی می توانند آگهی استخدام بهتری بنویسند؟) تکنیک هایی را نیز در این خصوص فرا بگیرید.
اگر فکر می کنید در این حوزه نیاز به کسب مشاوره های تخصصی دارید، اینجا کلیک کنید.
تکنیک 1 (طرح فروش)
- شما باید با آگهی استخدام مانند یک طرح فروش موثر برخورد کنید. در نظر داشته باشید که گزینه عالی می خواهد در سازمان شما سرمایه گذاری کند لذا همانند یک فروشنده باید طوری ارائه خدمات کنید تا وی به درک درستی از محصولات و خدمات شما برسد. بهتر است با مشورت کارشناس متخصص همان شغل نوشتن علایق و ارزشهای یک گزینه با کیفیت را انجام دهید. به مزایا و امتیازاتی که با این شغل همراه است نیز اشاره کنید.
تکنیک 2 (حقوق و دستمزد)
- درامد برای موقعیت های شغلی خاص(مانند استخدام مدیر، برنامه نویس، طراح)
اگر به دنبال استخدام افرادی با مهارت های خاص هستید، پیشنهاد می شود موضوع درامد را به صورت توافقی مطرح نمایید چراکه ممکن است با ذکر درامد افرادی از ارسال رزومه خودداری کنند و این مهم باعث می شود سازمان فرصت بررسی بسیاری از استعدادها را از دست دهد، به این موضوع توجه داشته باشید که بسیاری از کارجویان که حقوق بالاتری از سطح انتظار شما درخواست می کنند، ممکن است با مهارت ها و سوابق خود، شما را برای پرداخت بیشتر مجاب نمایند.
- درامد برای موقعیت های شغلی استاندارد
اگر به دنبال استخدام برای موقعیت های شغلی استاندارد در سازمان خود هستید مانند کارمند اداری، مسئول دفتر و … بهتر است، حدودی درامدی را اعلام نمایید.نکته ضروری: اگر شما موقعیت های شغلی دیگری هم قصد دارید استخدام کنید، بهتر است که موضوع درامد را باز هم به صورت توافقی مطرح کنید تا از کارجویان متخصص تر هم رزومه ارسال کرده و شاید بتوانید در موقعیت های شغلی دیگر سازمان تان از آنها استفاده کنید.
- نکته: پیشنهاد می شود برای کارکنان فروش، از ذکر دقیق درامد و پورسانت ها در آگهی استخدام خودداری کنید و از طرف دیگر اعلام کنید که بر اساس توانمندی کارجویان توافقی است تا بتوانید بهترین رزومه ها را دریافت و سپس با آنها وارد مذاکره شوید.
تکنیک 3 (وفاداری به برند)
- شما باید به برند سازمان که ناشی از بیانیه ماموریت و آرمان سازمانتان است وفادار بمانید. به این صورت که نکات زیر را رعایت کنید:
- به کار گیری لحنی که نشانگر برند شرکتتان باشد. مثلا اگر در سازمان در حوزه فناوری فعالیت دارید که مشهور به ارائه طرحهای خلاقانه است، بهتر است شرح کاری سرگرم کننده و خارج از چهارچوب های کلیشه ای بنویسید. حال اگر نیاز به کارمندی جزئی نگر دارید ارائه فهرستی مشخص از مهارت های با همان زمینه سرگرم کننده بلا مانع است.
- بیان توضیح کوتاهی درباره شرکت و تشریح سبک کاری خود.
- ذکر ابزار و تکنولوژیهای مورد استفاده در شغل. مخصوصا برای داوطلبان مهندسی
- ارائه مشتریان برتر شرکت. برای نامزدهای شغلی مربوط به بازاریابی یک گزینه هیجانانگیز است.
- ذکر آخرین دستاوردها و موفقیتهای شرکت.
تکنیک 4 (درک صحیح)
- شما می بایست درک درستی از شغل را برای داوطلبان ایجاد کنید. برای هر آگهی استخدام عالی، کلمات کلیدی زیادی مربوط به وظایف شغلی، وجود دارد .اما سوال اساسی این است که متقاضی شما با خواندن این توضیحات به درک درستی می رسد؟ در این حالت می توانید مسوولیت، نقش کلیدی یا پست شغلی را با عبارت یک یا دو کلمه ای به صورت برجسته بیان کنید و وظایف را به صورت توصیفی بنویسید . فقط باید دقت کنید تا متقضی را با اطلاعات بی فایده یا پاراگراف های طولانی گیج نکنید.
تکنیک 5 (ارتباط راحت)
- شما باید آگهی استخدام را بهشکل مستقیم و با کلمات و واژههای مشخص با مخاطب ارتباط بنویسید.
به این صورت که به جای استفاده از ضمیر سوم شخص مفرد یا جمع با مخاطب با ضمیر ” شما” صحبت کنید. همچنین برای نام بردن از سازمان خود می توانید از ضمیر “ما” استفاده نمائید. در این حالت متقاضی می تواند راحتتر چگونگی و ماهیت کار با شرکت شما را تجسم کند. مثلا “شما با تیم بازاریابی و مارکتینگ ما همکاری خواهید کرد ” ، “ما در شرکت … راهکارهای توسعه بازار را به مشتریان خود ارائه میدهیم“
اگر فکر می کنید در این حوزه نیاز به کسب مشاوره های تخصصی دارید، اینجا کلیک کنید.
تکنیک6 ( شفافیت وظایف)
- شما باید وظایف شغل را به صورت شفاف توضیح دهید. نوشتن دقیق و کامل شرح وظایف به متقاضی کمک می کند تا یک روز معمولی در محل کار را تجسم کند. مسئولیتها را به وظایف شغلی کوتاه و واضح تقسیم کنید. بهعنوان مثال، اگر برای استخدام یک مدیر دیجیتال مارکتینگ تبلیغ میکنید، بهجای نوشتن توضیحات مبهمی مثل “شما مسئول بخش بازاریابی دیجیتال خواهید بود” مسئولیتهای خاص شغل را شرح دهید مانند مدیریت تمام کانالهای بازاریابی دیجیتال (وبسایت، وبلاگ، ایمیل و شبکههای اجتماعی) اندازهگیری و تحلیل شاخص های عملکرد و مدیریت اکانتهای شرکت در شبکههای اجتماعی
تکنیک7(رفع ابهام)
- شما نباید افعال مجهول و بدون فاعل را در آگهی استخدام به کار ببرید. افعال مجهول در آگهیهای شغلی شما باعث میشود نامزدها وظایف و مسئولیتهایشان را حدس بزنند. مثلا در جمله “هدف این است که مطمئن شویم محصولات ما مطابق با استانداردهای کیفیت طراحی شدهاند” دقیقا مشخص نیست که چه کسی محصولات را طراحی میکند (درخواستدهنده شغل به تنهایی یا کل تیم؟). در عوض جملهای مثل “شما با تیم طراحی ما برای ساخت محصولاتی که با استانداردهای روز دنیا در ارتباط بوده کار کرده و نیازسنجی مشتریان ما را از طریق وب سایت و لینکدین شرکت انجام خواهید داد.” تصویر واضحتری از کار مورد انتظارتان ارائه میدهد.
تکنیک8(تجسم وظایف)
- نباید وظایف و ویژگیهای مورد نیاز برای شغلتان مبهم باشد. عبارتی مثل ” پرشور با همکاری تیمی بالا و توانایی کار در محیطی چابک” میتواند برای هر نقشی استفاده شود. در واقع این عبارت خیلی کلی است و توضیح نمیدهد که دقیقا چه مهارتهای خاصی به کارمندان کمک میکند تا در نقش شغلی مربوطه پیشرفت کنند. در عوض بهتر است بنویسید “شما باید بتوانید گزارشهای بدون خطا را در مهلت زمان مشخصشده ارسال کنید” تا مهارتهای مورد نظرتان را به وضوح بیان کرده باشید. لازم نیست یک لیست طولانی از مسئولیتها را برای بیان جزئیات بیشتر وظایف ذکر کنید. طبیعی است که اهداف کسبوکار در طول زمان تغییر میکند و مسئولیتهای کارکنان هم بر همین اساس کم یا زیاد میشود. اما نیازی نیست که از الان نگران تغییرات آینده باشید. فقط کافیست وظایف اصلی که به بهترین شکل بازتاب حجم کار منظم و روزانه این موقعیت شغلی هستند را توصیف کنید.
تکنیک9 (رفع تبعیض)
- نمی بایست تبعیض یا محدودیتی در شرح شغل شما وجود داشته باشد. به این معنی که فرصتهای برابر برای همه افراد باشد. مثلا وقتی در آگهی استخدام می نویسید به ” مدیر بازاریابی مرد با ۱۰ سال تجربه ” نیاز است افراد جوانتر و با استعداد بالقوه حذف می گردند. اگر شرط سنی قید کنید افراد در سنین بالاتر از دسترسی به این فرصت شغلی محروم می شوند .لذا تا آنجا که امکان دارد از پیشینه، شخصیت، سن یا جنسیت خودداری کنید. همچنین از کلماتی که بار مردانه (مانند “جاهطلبانه” و “چالشانگیز”) یا بار زنانه (مانند “همدلی” و “حمایت”) دارند، استفاده نکنید.
تکنیک10 (نگرش مثبت)
- شما نباید لحن منفی در شرح شغل به کار ببرید. بلکه با گفتاری واضح و در عین حال مثبت بیان موضوع را بیان کنید. اگر میخواهید نامزدهای فاقد صلاحیت را حذف کنید این کار را با عبارتها و فعلهای منفی انجام ندهید.مثلا آگهی استخدام شامل عبارت «به رزومههای با کمتر از پنج سال تجربه پاسخ داده نمیشود» یک متن غیردوستانه برای معرفی شغل است. در عوض، مودب باشید و از زبان مثبت برای شرح شغل استفاده کنید. مثلا “لطفا توجه داشته باشید که این نقش در سطح ارشد است، بنابراین داشتن تجربه کاری مرتبط دستکم پنج ساله برای انجام آن مهم است”
اگر فکر می کنید در این حوزه نیاز به کسب مشاوره های تخصصی دارید، اینجا کلیک کنید.
جدول زیر تکنیک های نوشتن آگهی استخدام مناسب را به صورت خلاصه نشان میدهد.
تکنیک | نکته – شما باید : |
تکنیک 1 : طرح فروش | علایق و ارزشهای یک گزینه عالی را بنویسید |
تکنیک 2 : حقوق و دستمزد | با ذکر حقوق به مزایا اشاره کنید. |
تکنیک 3 : وفاداری به برند | در نوشتن به آرمانها ، ارزشهای سازمان و اعتبار کسب شده در بازار وفادار بمانید. |
تکنیک 4 : درک صحیح | کلمات کلیدی را به صورت بر برجسته بیان کنید |
تکنیک 5 : ارتباط راحت | کاندید عالی را به شکل مستقیم مورد خطاب قرار دهید. |
تکنیک 6 : شفافیت وظایف | مسئولیتها را به وظایف شغلی کوتاه و واضح تقسیم کنید. |
| نکته – شما نباید : |
تکنیک 7 : رفع ابهام | افعال مجهول و بدون فاعل بنویسید. |
تکنیک 8 : تجسم وظایف | با عبارات کلی فضای تجسم کار را از گزینه عالی بگیرید. |
تکنیک 9 : رفع تبعیض | با ذکر محدودیتهای غیر ضروری فرصتهای برابر شغلی را از بین ببرید |
تکنیک 10 : نگرش مثبت | متن خود و قیدهای کاری را با عبارات منفی به کار ببرید |
نتیجه گیری
یک آگهی استخدام از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. هر بخش نکاتی دارد که رعایت آنها استخدام نیروی جدید را برایتان تسهیل می نماید. (لینک مقاله ” چگونه مدیران منابع انسانی می توانند آگهی استخدام بهتری بنویسند؟ “) اما برای اینکه بتوانید گزینه عالی را استخدام کنید تا از هدر رفتن وقت و انرژی شما جلوگیری شود لازم است کارهایی را در این خصوص انجام دهید. برای شما 10 تکنیک را بیان کردیم. دراین تکنیک ها بایدها و نبایدهایی وجود دارد که به شما در نوشتن یک آگهی استخدام ایده ال کمک خواهد کرد.
- در پیوست، فایل 2005A3 چک لیست نوشتن آگهی استخدام مناسب آورده شده است. شما می توانید چک لیست را دانلود نمائید.
برای دانلود فایل اینجا کلیک کنید.
نکته ضروری:
فایل های پیوست با این هدف طراحی شده است، که مدیران پس از مطالعه مقاله این فایل را دانلود کرده و چک لیستی برای اجرای مقاله در اختیار داشته باشند.