توسعه فردی / تفکر خلاق/ تکنیکهایی که سازمان شما را متحول می کند

     توسعه فردی

1.      نظم و دیسیپلین

2.      خود ارزیابی

3.      داشتن تفکر خلاق (مقاله فعلی)

4.      انتقادپذیری

5.      یادگیری مهارتهای فردی

6.      پرسش پیش از پاسخ سریع

 

در ادامه مقالات تحول سازمانی بخش توسعه فردی ، تکنیک خود ارزیابی را توضیح دادیم. حال شما در این مقاله می آموزید که :

1.     تفکر خلاق چیست ؟

2.     ویژگی های کارکنان خلاق در حل مساله چگونه است؟

3.     چگونه با کارمندان خلاق و نیز سایرین برخورد نمائید.

4.     چه مواقعی باید حتما از تفکر خلاق در حل مساله استفاده کنید.

5.     چه تمرینهایی را  برای افزایش یادگیری تکنیک تفکر خلاق انجام دهید.

پس زمان را از دست ندهید و ما را همراهی کنید!

 

پادکست: ندارد          ویدیو: ندارد               مقاله وابسته: دارد         مدت مطالعه: 10 دقیقه

  • توسعه فردی

1- تکنیک چهار. مهارت خلاقیت یا حل مسئله کارکنان

 (برای مطالعه سه تکنیک پیشین به مقالات قبلی مراجعه کنید – مقاله توسعه فردی / خود ارزیابی / تکنیکهایی که سازمان شما را متحول می کند را حتما مطالعه فرمائید.)

 

این تکنیک چیست و چطور می تواند در کاهش هزینه یا افزایش سود کسب و کارتان، اثر گذار باشد؟

   آیا خلاقیت در کارها می تواند گره از مشکلات سازمانتان بردارد؟ آیا ارائه کارهای خلاقانه، انجام فعالیت های شرکت شما را به تاخیر می اندازد؟ آیا تاکنون تجربه این را داشته اید که با یک ایده خلاقانه ساده، در انجام هزینه های غیر ضروری جلوگیری شود یا در برندینگ و جذب مشتری بیشتر به شما کمک کند.

   ما در طی سالها تجربه مشاوره، شاهد مثالهای زیادی در خصوص حل مساله بوده ایم. حل مساله هایی که توام با خلاقیت و نوآوری بوده است. به عنوان نمونه در یک کارخانه خودروسازی خط تولید بالانس نبود. عدم بالانس تولید باعث می شد تا تولید با کندی انجام شده و ظرفیت تولید همواره از ظرفیت واقعی کمتر باشد. برای حل این مشکل نیاز به یک پروژه زمانسنجی با صرف زمان و هزینه زیاد بود. تصویب پروژه هم لازم بود. در همین اثنا یکی از پرسنل با بررسی ایستگاههای کار و انجام تکنیک TRIZ (بدون اینکه حتی آشنائی قبلی با این تکنیک داشته باشد و یا آموزش مناسب دیده باشد.) در ایستگاه گلوگاه(ایستگاه کاری که بیشترین توقف را داشت)، موفق شد تضادها و تداخل های کاری را حذف کرده و بالانس موثری را به ایستگاههای کاری دیگر ایجاد کند. بدین ترتیب توانست سود زیادی را برای مجموعه بیاورد.

 

اگر نیاز به مشاوره در زمینه تکنیک TRIZ ( حل مساله به کمک ابزارهای خلاقانه) دارید با ما تماس بگیرید.

  لذا ابزاری مهم برای توانایی حل مساله و داشتن تکنیک خلاقیت در سازمانتان وجود کارمندانی است که به این مهارتها آشنا باشند. لذا یکی از فاکتورهای مهم در سازمانتان باید این باشد که اینگونه افراد را استخدام نمائید. برای این منظور و ارتقا توانایی خود و سازمانتان، ما تمرینهای موثری به شما یاد می دهیم تا بتوانید در کسب و کار از آنها استفاده کنید. 

 

  • تفکر خلاق

    تفکر خلاق متفاوت دیدن مسائل و یافتن راه های جدید برای حل مشکلات است. هر کس می تواند گاهی از تفکر خلاق بهره ببرد. شما می توانید مهارت ها و تکنیک هایی را بیاموزید تا با دیدگاه جدیدی برای نوآوری، حل مسئله و مدیریت تغییر، کار کنید.افراد دارای تفکر خلاق همواره برای روش مرسوم انجام کار، چرایی را سوال می کنند. مغز انسانها به طور طبیعی تمایل به انجام کارها به ساده ترین روش دارد. همین موضوع سبب می شود تا خلاقیت شما در انجام فعالیتها تحریک شود.

 

تفکر خلاق همیشه به چرایی هر اتفاقی می اندیشد و این روحیه به خوبی می تواند ناب ترین ایده ها را برای افزایش فروش، جلوگیری از ریزش مشتریان، کاهش ضایعات، جلوگیری از هزینه های سازمان و .... ارائه دهد.

   خلاقیت برای بسیاری از موقعیت شغلی در سازمان شما می تواند تحول آفرین باشد، لذا در پروسه جذب منابع انسانی حتما از روش های استاندارد یا خلاقانه جهت سنجش خلاقیت مصاحبه شوندگان استفاده نمایید.

اگر به دنبال ارتقاء مهارت جذب منابع انسانی خود یا مدیر منابع انسانی سازمان تان هستید، با ما تماس بگیرید.

  • ویژگی های کارکنان خلاق در حل مسائل
  • راه حلهای نامتعارف ارائه می دهد. ( ممکن است در ابتدا نامناسب به نظر برسد.)

معولا ایده های خلاقانه ابتدا نا مناسب به نظر می رسند اما بعد از تکامل به ایده های کاربردی تبدیل می شوند.

توجه داشته باشید که معمولا کارمندان خلاق برای اینکه بتوانند به راهکار جدیدی برسند، روش های فعلی سازمان را نقد می کنند. لذا اگر کارمندی دارید که دائما شما یا سازمان را ( بدون غرض ورزی خاصی ) نقد می کند، کافی است تا از این روحیه نقادی در جهت حل بهتر مسائل و کارها استفاده نمائید.

  • دقت نمائید که اگر مهارت لازم یا آموزش مناسب برای نحوه برخورد با کارمندانی که تفکر خلاق دارند را ندیده باشید، این کارمندان برای سازمان شما پیامدهای مثبتی نداشته و به نوعی دچار آفتهای کسب و کار می گردید. آفت هایی مانند:

    • بروز بی نظمی در روال کارهای عادی سازمان
    • ایجاد تبعیض در نحوه برخورد با سایرکارمندان
    • عدم نتیجه گیری موثر در راندمان کاری کارمند خلاق
    • تعدیل نیروی انسانی که می توانست برای سازمان موثر باشد.
    • عدم بروز نوآوری و خلاقیت در کسب و کار

    شاید برایتان این سوال ایجاد گردد، نحوه برخورد مناسب با این نوع کارمندان چگونه است؟ ما با توجه به تجربیات متعدد مشاوره ای که در بحث استخدام نیروی انسانی داشته ایم چند نکته اساسی را برایتان بیان می کنیم.

    • نکات مهم در برخورد مناسب با کارمندان
    1. تحلیل دقیقی از تیپ شخصیت کارمندانتان داشته باشید. (این کار نیز برای سیستم سازی کسب و کار شما ضروری است.)
    • مدیر واحد منابع انسانی موفق باید آگاهی و درک درستی از تیپ شخصیتی داشته باشد تا بتواند در شرایط خاص تصمیمات درستی بگیرد.لذا دستور العمل تهیه کرده تا از کارمندان تست شخصیت گرفته شود و نتایج آن تحلیل گردد.
    1. مهارت‌های محاوره‌ای خود را افزایش دهید.
    • به هنگام برقراری ارتباط با کارمندانتان فضایی برای تعامل ایجاد کنید. در ارتباطات خود ازآن‌ها سوال بپرسید، به پاسخ‌های آنان گوش فرا دهید تا اشتیاق شغلی آنها افزایش یابد. ضمن ایجاد فضای دوستانه این حس تقویت گردد که شما در پی بهبود عملکرد سازمان بوده و کارمند مورد نظر را عضو موثری از این پیشرفت می دانید.
    1. نمی بایست کنترل اوضاع از دست شما خارج گردد.
    • شما با هماهنگی مدیر منابع، دوره های زمانی مشخصی را برای ارزیابی رفتار و کارهای پرسنل خود داشته باشید. به این منظور که از اوضاع و احوال پرسنل خود همواره آگاه بوده تا در صورت احساس بروز مشکل بتوانید پیشگیری نمائید. به اینصورت نباشد که بعد از بروز واقعه ای مانند یک اتش نشان اقدام به حل مساله نمائید.
    1. مدیریت مشارکتی در حل مساله را رعایت نمائید.
    • نظرات خود را به این صورت که امری مسلم و قطعی است بیان نکنید. اشتباه برای همه انسانها وجود دارد. اگر این گونه رفتار کنید کارمندانتان رغبت کمتری به شنیدن صحبت‌های شما خواهند داشت. همچنین با بی‌میلی نظرات و تصمیمات کارمندانتان را نپذیرید، چرا که به نوعی بی احترامی محسوب می گردد. ضمن تشویق ارائه راه کارهای خلاقانه آنها این حس ایجاد گردد که شما به امر مدیریت مشارکتی به کمک کارمندانتان ایمان دارید. بی شک این موضوع در توسعه فرهنگی سازمانتان و نیز سیستم سازی کسب و کارتان حیاتی است.
    1. ارائه ایده را تبدیل به یک ارزش در کسب و کارتان کنید
    • اگر می خواهید کارکنان خلاقی داشته باشید، کافی است که به این موضوع بها دهید و ارائه راهکارهای خلاقانه برای شما که مدیر ارشد سازمان هستید، یک ارزش تلقی شود. برای ایجاد تبحر برای این مهارت موارد ذیل را انجام دهید:
    1. قبل از اینکه خودتان برای حل مسائل کاری کسب و کارتان، راهکار دهید، اجازه بدین کارکنان تان راهکار بدهند.
    2. راهکارهای غیر مرسوم و خلاقانه را حتما تشویق کنید حتی اگر قابل اجرا نباشند.یادتان باشد هر ایده ای، مقدمه ای برای ایده و راهکار دیگری هست، پس در نتیجه باید مهارت ایده پردازی برای حل مسائل را با این روش در کارکنانتان تقویت کنید و اینکه صرفا ایده کاربردی است یا خیر، را مورد توجه قرار ندهید.
    3. از کارکنانتان بخواهید تا ایده خود را کامل کنند و اگر شما هم ایده و راهکاری دارید، با همکاران خودتان مطرح کنید تا آنها از ایده های شما برای تکمیل ایده های خود استفاده کنند.
    4. مواظب باشید، کارکنان سازمان آزادانه ایده و راهکار ارائه دهند و سعی بر آن نداشته باشند که در نهایت نظر شما را به عنوان مدیر ارشد جلب نمایند و در پایان ایده های شما را تأیید یا از زبان خودشان مطرح نمایند.اگر اینطور باشد، کارکنان سازمان دچار خودسانسوری می شوند و عادت می کنند که مدیر آنها برای آنها فکر کند. آنها فکر
    • مواقع ضروری استفاده از تفکر خلاق
    • زمانی که تصمیم گیری برای مسئله ای دشوار بوده و اتفاق نظری برای جمع بندی وجود ندارد.
    • زمانی که فضای فعالیت جدید بوده و قبلا انجام نشده است.
    • زمانی که پیش بینی فعالیت های آینده دشوار بوده و احتمال وقوع حالتهای مختلف زیاد است.
    • زمانی که به دنبال کاهش یا افزایش یک شاخص هستیم مانند کاهش ریزش مشتری یا کاهش ضایعات یا افزایش رضایت مشتریان جدید.
    • زمانیکه می خواهیم برای کسب و کار برند و اعتبار ایجاد کنیم.

    یادتان باشد ایده های خلاقانه در تبلیغات، بسته بندی محصول، روش ارائه محصول و …. است که شما را از رقبا متمایز کرده و تجربه جدیدی برای مشتری خلق می کند و به راحتی می تواند مسیر توسعه برند شما را کوتاه نماید.در نتیجه استفاده از تیم های خلاق و تشکیل جلسات طوفان فکری برای این بخش از کسب و کار و سازمان شما ضروری می باشد.

    • تمرینهای افزایش تفکر خلاق

    تمرین اول – برگزاری جلسات خلاقانه یا طوفان مغزی – مقااله 3 تکنیک موثر مدیریتی برای تحول جلسات سازمان و توسعه فرهنگ سازمانی را حتما مطالعه نمائید.-

    هر انسانی نسبت به مسائل متفاوت می اندیشد لذا اگر قصد دارید در خصوص موضوعی (پیچیده) هم اندیشی نمائید می بایست از افراد واجد الشرایط دعوت نمائید.برای اینکه جلسه بازدهی خوبی داشته باشد باید فضای جلسه را مثبت برگزار نمائید. یعنی در ابتدای جلسه شما دلیل تشکیل آن را توضیح داده و از افراد بخواهید آزادانه و بدون هیج واهمه ای از تخریب یا قضاوت، نظرات خود را بیان کنند .واقعا به آن پایبند باشید. باید سعی کنید خود سانسوری حذف گردد.از ایده جدید استقبال کنید، حتی اگر خنده دار یا غیر قابل اجرا به نظر می رسد.به دنبال پاسخ دادن یا نقد کردن ایده ها نباشید و صرفا به دنبال توسعه یا افزایش ایده ها باشید.

    حتما از وجود افراد مختلف و متفاوت اندیش استفاده کنید. افراد که همواره در راستای شما بیاندیشند خیلی نمی توانند به شما در این نوع جلسات کمک کنند. باید این جلسه به گونه ای باشد که ایده های زیادی در آن مطرح گردد. اگر در وسط جلسه متوجه شدید که تعداد ایده های مطرح شده کم است فضا و روند جلسه را تغییر دهید. حتما ایده ها را توسعه دهید. زمانی که ایده ای مطرح شد صرفا آن را یادداشت نکنید تا بعدا جمع بندی نمائید ، بلکه همان لحظه آن را توسعه دهید. نظرات افراد مختلف علی الخصوص متفاوت اندیش ها را بشنوید. در کل به ایده بال و پر بدهید تا شدنی بودن آن مشخص گردد. به ایده های ساختار شکنانه و عجیب بیشتر بها دهید. اگر جلسه خوب پیش برود شما باید حتما چند ایده عجیب و  دیوانه وار داشته باشید. سعی کنید بفهمید این ایده ها چرا مطرح شده تا بهتر

    بتوانید توسعه دهید و شدنی بودن آن را بسنجید. فیلترسازی را در جلسه و با کمک افراد جلسه انجام دهید. هر چه انتهای جلسه نزدیک می شوید مانند قیف عمل کنید. سعی کنید ایده های شدنی را مشخص کرده و یک دسته بندی را با کمک حاضرین انجام دهید و در انتها از همه تشکر نمائید.

حتماً قبل از برگزاری جلسات Brain Storm یا همان طوفان مغزی، اصول اولیه اجرای این جلسات را برای کارکنان خود بیان کنید.حتی اگر از افراد خارج از تیم یا سازمان تان دعوت می کنید، حتماً نقش آنها را به عنوان ایده پرداز برای کارکنان خود به خوبی بیان کنید.

      • تمرین دوم – ترسیم تصاویر برای فهم بهتر مطالب

      ترسیم تصاویر، نمای بصری از نقشه‌برداری ذهن است. به اینصورت آنچه در ذهنتان در خصوص یک مساله می گذرد – به عنوان مثال تحلیل فرآیندهای واحد بازرگانی –  را ترسیم نمائید.  به اینصورت که از تصاویر هندسی (دایره، مستطیل و… )، نمودار ، خطوط، نام افراد  و هر آنچه که محتویات ذهنی شما را بهتر نشان می دهد استفاده می‌کنید. به طور کلی اگر روی اشکال به جای کلمات تمرکز کنید بهتر است، چون خلاقیت شما را بالاتر می برد. می توانید از رنگ و نماد هم استفاده کنید. سعی کنید  تصویر را برای خودتان واقعی‌تر جلوه نمائید.توجه داشته باشید که روش رسم تصویر غنی شده یا Rich Picture  از گامهای مهم در سیستم سازی کسب و کار می باشد. پس یادگیری و تمرین آن برای تحول سازمانتان ضروری است.

اگر در خصوص رسم تصویر غنی شده –Rich Picture- نیاز به مشاوره دارید با مشاوران ما در ارتباط باشید.

تمرین: تصویر غنی شده  فعالیتهای واحد فروش سازمانتان را ترسیم نمائید. این تصویر باید شامل فرآیند ، افراد کلیدی و پروسه های اجرائی باشد.

  • تمرین سوم – بررسی مساله از انتها به ابتدا (مهندسی معکوس مشکل)

ابتدا مساله اصلی را مطرح نمائید. به عنوان مثال ” افزایش ظرفیت تولید “. در حالت استاندارد یعنی ازابتدا به انتها اجزای مختلف سیستم بررسی شده تا به پتانسیل اصلی تولید رسیدگی شود. در حالت معکوس نیاز نیست که همه جنبه های سیستم در نظر گرفته شود چرا بعضا باعث اتلاف وقت شده و ممکن است از مساله اصلی دور شوید. از طرفی این روش میزان خلاقیت شما و تیم را بالا می برد.(مشابه برگزاری جلسه طوفان مغزی است). چرا که هر متخصص حاضر در جلسه متناسب با تجربه و توانایی خود پیشنهاداتی را می دهد. سرعت حل مشکل در این روش بالا است.

  • تمرین چهارم – بررسی مساله از دیدگاه افراد مختلف (مصرف کننده ، شرکت رقیب، پرسنل و …)

این تمرین با جلسه طوفان مغزی فرق دارد. جلسه طوفان مغزی یک جلسه داخلی است. در این تمرین شما باید پرسشنامه هایی طراحی کرده و آن را برای افراد دخیل در موضوع ارسال نمائید. حتی می توانید جداگانه جلسه برگزار کرد و نظرات آن ها را جویا شوید. مثلا در زمینه طراحی مدل فروش کسب و کارتان می توانید از مشتریان خود نظر سنجی کنید. از مدل فروش رقبا الگو برداری کرده و آن را اصلاح نمائید.نظر سنجی پرسنل در اولویت قرار دارد.

    • معرفی کتاب

    تئوری انتخاب اثر دکتر ویلیام گلسر

     

    تئوری انتخاب بر این اصل استوار است که تمامی انسان‏‌ها به سبب وجود پنج نیاز ژنتیک: بقا، عشق و احساس تعلق خاطر، قدرت، آزادی و تفریح، برانگیخته می‏‌شوند.

    دکتر معتقد است:

    ” هر انتخابی که در هر زمینه‌ای رخ می‌دهد برای ارضای نیازهایمان است. این رفتار و انتخاب‌ها براساس انگیزه‌های درونی صورت می‌گیرند و تأثیر اندکی از محرک‌های بیرونی می‌پذیرند. در هر شرایطی که هستیم و هر رفتاری که از ما سر می‌زند، بهترین تلاش ما برای کنترل دنیای پیرامون است. پس باید انتخاب‌هایمان به گونه‌ای باشد که نیازهایمان به نحو احسن برآورده شود”

    با خواندن این کتاب یاد می‌گیرید چطور به صورت سالم‌تری زندگی کنید، چطور با اطرافیانتان بهتر کنار بیایید و با دانستن نیروهای درونی، کنترل بیشتری بر زندگی خود داشته باشید. توصیه‌ی ما این است که این کتاب را نه به عنوان یک نظریه‌ی علمی در روانشناسی بلکه به عنوان یکی از بهترین کتابهای خودیاری   (Self-help) بخوانید و انتظارات خود را از آن، بر همین اساس تنظیم نمائید.

مهمترین درس کتاب تئوری انتخاب :" گذشته‌ها درگذشته، امروز را دریاب"

برای در جریان قرار گرفتن از آموزش های کاربردی "آتی مَن" در زمینه خلاقیت اینجا کلیک کنید.

چک‌لیست‌های “تمرینهای افزایش تکنیک تفکر خلاق” و “برخورد مناسب با کارکنان خلاق” را از اینجا دانلود نمائید.

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای ارتباط با مشاوران آتی‌من اطلاعات خود را وارد کنید

مشاوران ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.