توسعه فردی |
1. نظم و دیسیپلین |
2. خود ارزیابی (مقاله فعلی) |
3. داشتن تفکر خلاق |
4. انتقادپذیری |
5. یادگیری مهارتهای فردی |
در ادامه مقالات تحول سازمانی بخش توسعه فردی ، مهارت پرسش پیش از پاسخ سریع را توضیح دادیم. حال در ادامه به مهارت خود ارزیابی می پردازیم.
با ما همراه باشید!
پادکست: ندارد ویدیو: ندارد مقاله وابسته: دارد مدت مطالعه: 10 دقیقه
توسعه فردی کارکنان
1- تکنیک سوم. خود ارزیابی – Self-Assessment
(برای آموختن تکنیک های اول و دوم به مقالات قبلی رجوع نمایید- مقاله توسعه فردی / نظم و دیسیپلین / تکنیکهایی که سازمان شما را متحول می کند و مقاله توسعه فردی / پرسش پیش از پاسخ / تکنیکهایی که سازمان شما را متحول می کند)
حتما به عنوان مدیر از صمیم قلب دوست دارید که کارکنان شما کارهای شان را بدون عیب و نقص انجام دهند و نیازی نباشد که همه چیز را به آنها گوشزد کنید و هر روز در کاری که انجام می دهند پیشرفت کنند.
بسیاری از افراد یا بخشی از کارکنان شما همیشه در زندگی و کارشان در حال پیشرفت هستند، شاید از خودتان بپرسید که این افراد چه تفاوتی با دیگران دارند که همیشه رو به جلو حرکت می کنند. راز موفقیت این افراد، برخورداری از مهارت یادگیری از خود است، این افراد وقتی کاری را انجام می دهند به صورت هوشمندانه و ناخودآگاه آن کار را هر روز بهتر و بهتر می کنند. برای رسیدن کارکنان یک سازمان به این مهارت باید با همدیگر در خصوص مهارت “خود ارزیابی” صحبت کنیم.
کارکنانی که توانایی خود ارزیابی دارند دقیقا همان کارکنانی هستند، که کار را از آب در می آورند. دقیقا همان افرادی که وقتی پا در زمین نا شناخته ای می گذارند سریعاً به راهکار می رسند. کارکنان تان را عادت دهید تا خودشان را ارزیابی کنند. این مهم اگر در سازمان شما فرهنگ شود، مطمئن باشید تحولی بزرگ در عملکرد کارکنان تان را شاهد خواهید بود
- ویژگی های سازمانی که کارکنان را به خود ارزیابی تشویق می کند
- تجربه کردن یک تابوی بزرگ نیست. این فرهنگ وجود دارد که کارهای خلاقانه و ایجاد اشتباه، اشکالی ندارد.
- سبک مدیریتی حمایت گرانه است و دیدگاه رئیس مآبانه وجود ندارد.
- تغییر و توسعه فردی، فرهنگ سازمانی است
- سبک مدیریت مدیر با روش کوچینگ است. یعنی ارائه راهکار دائم حل مساله شخصی بر عهده طرفین است.
شما به عنوان مدیر ارشد باید ویژگیهای فوق را داشته باشید. اگر تمایل به تغییر سبک مدیریتی خود دارید با ما تماس بگیرید.
فواید خود ارزیابی برای کارکنان یک سازمان
- افزایش راندمان کاری و به دنبال آن ایجاد امکان برای چانه زنی درجهت دریافت حقوق بیشتر
- افزایش کیفیت کارها
- افزایش حس مسئولیت و انجام تلاش بیشتر
- افزایش شناخت بهتر فعالیتهای خود و شرکت
- افزایش توانایی کمی کردن کارها
- تعیین بهتر دلایل تاخیر کارها و یافتن راه حلی مناسب برای آنها
- بروز خلاقیت و نوآوری
- ارتقاء برند شخصی فرد در محیط کار و در نزد مشتریان
- نتیجه نهایی این تکنیک، به صورت غیر مستقیم، افزایش رضایت شغلی، پیشرفت شغلی یا افزایش درآمد می باشد
- گامهای ایجاد مهارت خود ارزیابی برای کارکنان سازمان – 5 گام اساسی خود ارزیابی-
قبل از ارایه راهکارهای خود ارزیابی شما باید در کارهایتان برنامه ریزی داشته و اهدافتان را مشخص کرده باشید. در اینصورت اندازه گیری مسیر موفقیت برایتان راحت تر خواهد بود. برای بحث هدف گذاری به مقاله “توسعه فردی / نظم و دیسیپلین / تکنیکهایی که سازمان شما را متحول می کند” مراجعه کنید.
گام اول – تعییین شاخص
- دفترچه یادداشتی تهیه کرده و اهداف کوچک روزانه را به همراه زمان انجام یادداشت نمائید.در کنار این اهداف چک لیستی به همراه باکس کوچکی برای تیک زدن بسازید. از روی همین اهداف برای خود شاخص اندازه گیری تعریف نمائید. شاخص هایی مانند میزان تعهد = تعداد اهداف تیک خورده به کل اهداف، تعهد به موقع=تعداد اهداف تیک خورده مطابق برنامه زمانی به کل اهداف محقق شده.
می توانید شاخص هایی را مطابق سلیقه و نیاز خود تعریف نمائید. ولی باید توجه داشته باشید که حتما فرمول ریاضی داشته و کیفی نباشد.
تجربه ما نشان داده خیلی از مدیران در شاخص سازی و تولید KPI مشکل دارند. اگر در این زمینه نیاز به مشاوره دارید، با ما تماس بگیرید.
گام دوم – تعییین سیستم امتیاز دهی
- با توجه به شاخص های تعریف شده برای خود، سیستم امتیاز دهی تعریف نمائید. این سیستم باید به هر شاخص وزن بدهد.مثلا شاخص میزان تعهد 60% و میزان تحقق 40% می باشد. شاید بخواهید هر دو را یک امتیاز بدهید. این سبک امتیاز دهی بستگی زیاد به استراتژی شما و اهداف شما دارد.
اگر شما هم مانند همه مدیران برای بهتر شدن فرهنگ و رفتار سازمانی تیم خود تلاش می کنید، با واحد آموزش آتی مَن در ارتباط باشید.
گام سوم– ارزیابی در پایان هر روز/ هفته
با توجه به سیستم امتیاز گذاری در پایان هر روز خود ارزیابی کرده و نمره کسب شده خود را بدست بیاورید. سپس در اخر هر هفته میانگین امتیازها را داشته تا بتوانید در پایان هر ماه آن را با اهداف کلی ترسیم شده مقایسه نمائید. (از نرم افزار روتینو در این زمینه استفاده کنید- برای آشنائی با نرم افزار روتینو به مقاله توسعه فردی / نظم و دیسیپلین / تکنیکهایی که سازمان شما را متحول می کند مراجعه نمائید.)
معرفی نرم افزار
اپلیکیشن روتینو: مدیریت عادتهای روزمره.
کاملا رایگان بوده به شما کمک می کنه تا برنامه های روزانه و عادت های خود را مدیریت کنید و از روز نهایت استفاده را ببرید. برای عادت هاتون یادآور هم گذاشته و با تنوع رنگ اهمیت انجام را مشخص می کند.کار با آن برای همه سنین بسیار راحت و آسان است.
گام چهارم – تحلیل شاخص ها
شما می توانید بسته به اهدافتان در پایان هر هفته امتیازتان را تحلیل کنید. به این معنی که در صورت موفق نبودن در تحقق اهداف، ریشه یابی کرده و دلایل تاخیر خود را تحلیل نمائید. این کار به شما کمک می کند تا نقاط ضعف خود را بهتر شناخته و نسبت به رفع اقدام نمائید. به عنوان مثال
در برنامه شما ثبت شده که هر روز ساعت 7.5 در باشگاه حاضر باشید. اما شما معمولا با تاخیر در باشگاه حاضر می گردید و یا گاهی اصلا نمی روید. تاخیر شما باعث می شود که سایر برنامه های شما هم طبق زمان و روال تعیین شده پیش نرود. در این حالت شما تعهد به انجام کار دارید .به عبارتی، چک باکس انجام کار شما تیک می خورد ولی میزان تحقق آن پایین است . لذا وقتی در پایان روز یا انتهای هفته می خواهید جمع بندی نمائید اگر چه با لیستی از اهداف متعهد شده رو به رو هستید، اما میزان تحقق هدف نهایی شما پائین است. لذا باید دلایل تاخیر خود را ریشه یابی کرده (مثلا دیر خوابیدن، خوردن غذای سنگین در شب، گشت و گذار در شبکه های اجتماعی و …) و اقدام به رفع آنها نمائید.
گام پنجم – بازخورد و اصلاح
این که صرفا شما ریشه یابی کرده و اقدامی ننمائید دارای ارزش نمی باشد. لذا با توجه به نتایج کسب شده خود در بازه زمانی تعریف شده می بایست نسبت به اصلاح اهداف و یا زمان آنها اقدام نمائید. با توجه به مثالی که در گام چهارم زده شد شما باید با شناسایی نقاط ضعف خود اقدام به رفع آن نمائید. مثلا اگر دلیل اصلی دیر رسیدن شما به تمرین صبحگاهی دیر خوابیدن است، حتما باید زمان خواب خود را تغییر دهید. می توانید فردی را مسئول تذکر برای خوابیدن تعیین کنید. همچنین می توانید با تنظیم موبایل خود آن را در ساعت تنطیمی خاموش کرده و برای خواب آماده شوید.
کارهای عملیاتی مدیر برای ایجاد فرهنگ خود ارزیابی در سازمان
فعالیت اول- پیشگام در خود ارزیابی باشید. مطابق دستور العمل فوق گامهای ایجاد مهارت خود ارزیابی را انجام دهید.
فعالیت دوم- در جلسات عمومی سازمان از تجربیات خود ارزیابی خود بگویید. اینکه چه تغییراتی مثبتی در سبک کاری و زندگی تان ایجاد شده است.
فعالیت سوم- در جلسات خصوصی با کارمندانتان، بخواهید که ایرادات کارشان را بیان کنند. تشویقشان کنید که از خود انتقاد کرده و مانند یک مربی متعهد آنها را ترغیب کرده تا راهکار ارائه بدهند.
فعالیت چهارم- حتما پیگیری کنید تا کارمندان سازمانتان راهکارهای اصلاحی خودشان را اجرایی کنند. اینکار باعث می شود آنها متوجه شوند که شما علاقه به پیشرفت آنها داشته و تشویق به انجام خود ارزیابی شوند.

اگر فکر می کنید کارکنان شما درگیر چالش ارزیابی فعالیت های خود هستند و شما به دنبال راهکاری برای افزایش خودانگیختگی و خود آموزی کارکنان تان هستید، با ما تماس بگیرید.
چک لیست کارهای انجام تکنیک خودارزیابی را از اینجا دانلود نمائید.
2 پاسخ